Skladno s strategijo trajnostnega urbanega razvoja Mestne občine Kranj so se začele aktivnosti za vzpostavitev prvega centra trajnostne mobilnosti na Gorenjskem. Kranj tako postaja trajnostno naravnano urbano središče Gorenjske.

Gre za kolesarsko počivališče s kolesarnico in stavbo za promet in izvajanje komunikacij – Center trajnostne mobilnosti. Ključni del centra bo info točka za spodbujanje uporabe trajnostnih načinov vsakodnevnega potovanja. Le-ta bo namenjena vsem uporabnikom javnega prevoza, kolesarjem, pešcem, invalidom ter uporabnikom souporabe vozil.

Mobilnostno vozlišče bo pri otoku na Cesti Talcev v Kranju
Center trajnostne mobilnosti bo urejen na kolesarski povezavi 1 Soseska Planina–Nakupovalno središče Primskovo. Na lokaciji sta že danes avtobusno postajališče javnega potniškega prometa in izposoja mestnih koles KRsKOLESOM. V neposredni bližini je javno parkirišče.

Vse za kolesarje na enem mestu
Sodobno zasnovan etažni objekt s skupno površino 173,4 m² bo namenjen informiranju in obveščanju prebivalcev ter podpori kolesarjem. Obiskovalci bodo lahko sami izvedli manjša popravila koles, najeli mesta za hrambo koles preko celega leta, pridobili osnovno brezplačno pomoč za kolesa (preverjanje tlaka v zračnicah, pregled stanja kolesa), se vpisali v sistem KRsKOLESOM. V centru bo uporabnikom na voljo informator/kolesarski mojster. Obiskovalcem bodo na voljo sanitarije, namenjene tudi invalidnim osebam.

Sofinanciranje iz evropskih in državnih sredstev
Vrednost investicije je 616.182,59 EUR z DDV, dela pa naj bi bila končana najkasneje junija 2020.
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Projekt se bo izvajal s pomočjo mehanizma Celostne teritorialne naložbe (CTN).

Več o projektu si lahko preberete tukaj.

Celotno sporočilo za medije je dostopno tudi na povezavi.